Kardiológiai blog

Terhességi komplikációk és a szív rizikó

A terhesség, már korai stádiumában is, jelentős változásokat okoz a nő keringési rendszerében. Ezt az állapotos hölgyek elsőként a magasabb pulzusszámból vehetik észre, ami önmagában nem kóros eltérés.
Terhességi komplikációk és a szív rizikó

A terhesség, már korai stádiumában is, jelentős változásokat okoz a nő keringési rendszerében. Ezt az állapotos hölgyek elsőként a magasabb pulzusszámból vehetik észre, ami önmagában nem kóros eltérés. A terhességek kb. 10-15 százalékában kialakulhat terhességi magas vérnyomás betegség, ami viszont kezelésre szorul. Ezekben az esetekben a szülést követően nagyrészt rendeződik a vérnyomás, de tudni kell, hogy nagyobb a rizikó az ismét kialakuló és tartóssá váló magas vérnyomás betegségre.

A terhességi toxémia során nem csak a vérnyomás emelkedik meg, hanem fehérje jelenik meg a vizeletben. Ez súlyosabb állapotot jelent, nem csak a terhességet követően, tartósan fennálló magas vérnyomás betegség, hanem a cukorbetegség és a szívinfarktus rizikóját is megnöveli.

Gyakori eltérés a terhesség során a cukorháztartás zavara. Rossz hír azonban, hogy a terhesség során cukorbetegségben szenvedő hölgyek felében 5 éven belül kialakul a tartós cukorbetegség. Ezért őket szorosan kell kontrollálni a továbbiakban. A rossz hírek ellenére azonban fontos elmondani, hogy a terhességek nagy része teljesen biztonságos és komplikációtól mentes. Ebben az időszakban azonban nagyon fontos a szoros egészségügyi kontroll!