Kardiológiai blog

Elhagyom a vérnyomáscsökkentő gyógyszeremet! – őszintén a mellékhatásokról

A tartósan fennálló magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Mégis gyakran fordul elő, hogy a betegek elhagyják a gyógyszert, mert mellékhatásokra panaszkodnak.
Elhagyom a vérnyomáscsökkentő gyógyszeremet! – őszintén a mellékhatásokról

A tartósan fennálló magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Mégis gyakran fordul elő, hogy a betegek elhagyják a gyógyszert, mert mellékhatásokra panaszkodnak. Tény, hogy a magas vérnyomás (más néven: néma halál) gyakran semmiféle tünetet nem okoz. A betegség kezelésének megkezdésekor azonban gyakran panaszos lesz a beteg. Ezek leggyakrabban: fáradékonyság, szédülés, fejfájás és szívdobogás érzés.

A csökkenő vérnyomás ugyanis gyakran okoz átmenetileg ilyen panaszokat. Ezt mérsékelni lehet pl. a dózis megfelezésével, de NEM javasolt a gyógyszer azonnali elhagyása. Vannak viszont olyan tünetek, amelyek önmagukban nem a csökkenő vérnyomás miatt jelentkeznek és azok jellemzően nem átmenetiek. Bizonyos gyógyszerek esetén ilyenek lehetnek: köhögés, potenciazavar, rémálmok, valamint kiütés, vagy egyéb allergia.

Ezek esetén a kezelőorvossal egyetértésben javasolt a gyógyszer elhagyása és másikra cserélése. Nagyon fontos tehát, hogy ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellett kellemetlen mellékhatást észlel, mindenekelőtt az orvosával konzultáljon, és önhatalmúlag ne hagyja el a gyógyszerét.