Kardiológiai blog

Fogamzásgátlók és érbetegség

A modern kor egyik nagy vívmányaként is szokták emlegetni a fogamzásgátló tabletták megjelenését. A női ciklusba való mesterséges beavatkozásnak azonban lehetnek akár súlyos következményei is, ezért nagyon fontos tudni néhány dolgot azoknak, akik rendszeres fogamzásgátlást alkalmaznak.
Fogamzásgátlók és érbetegség

A modern kor egyik nagy vívmányaként is szokták emlegetni a fogamzásgátló tabletták megjelenését. A női ciklusba való mesterséges beavatkozásnak azonban lehetnek akár súlyos következményei is, ezért nagyon fontos tudni néhány dolgot azoknak, akik rendszeres fogamzásgátlást alkalmaznak. A tablettáknak a terhesség megelőzésén kívül számos mellékhatása lehet, amik nagy része „csak” kellemetlenséggel jár. Ilyenek például a pecsételő vérzések, hányinger, fejfájás, elhízás és hangulatingadozások. Ritkán jelentkeznek súlyos szövődmények.

Súlyos szövődmények elsősorban a vérrögképződést fokozó hatásukkal van összefüggésben, ami fokozott vénás és artériás trombózishajlamot, szívinfarktus kialakulását, vagy stroke-ot jelenthet. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki egyformán veszélyeztetett, de akinek már volt trombózisa, vagy igazolták az érbetegségét, annak nem javasolt a gyógyszeres fogamzásgátlás.

A fogamzásgátlók bizonyos típusát egyébként néhány vizsgálat összefüggésbe hozta a méhnyakrák kialakulásának fokozott kockázatával is, ezért azoknak, akiknek volt már daganatos betegsége, vagy a családjukban gyakori a méhnyakrák előfordulása, ugyancsak nem ajánlott az anti-bébi tabletta szedése. A fogamzásgátlás tehát nagyon fontos eszköz a modern családtervezésben, annak használata azonban körültekintést igényel, hiszen lehetnek nem várt veszélyei is.