Szolgálatatásaink

Sportkardiológia

Miért fontos a sportolók kardiológiai vizsgálata?

A sportolók szívének vizsgálata

A sportolók szív vizsgálata azért különösen fontos, mert a hirtelen szívhalál előfordulása az azonos életkorú egészséges nem-sportolókéhoz képest kb. háromszoros! A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy fizikai aktivitás és főként az élsport bizonyos meglévő betegségek esetében a hirtelen szívhalál kiváltó tényezője lehet.

A sportolók vizsgálatát tovább bonyolítja a sportszív kialakulása, ami rendszeres pulzusemelő tréninget végző egyénekben minden esetben jelen van. A sportszív ugyanis szívbetegség nélkül is megváltoztatja a páciens kardiológiai vizsgálati eredményeit. Élsportolók EKG vizsgálatai során gyakran látunk olyan eltéréseket, amik nem sportolók esetében akár akut szívinfarktusra is utalhatnak.

Ezért nagyon fontos a sportolók eredményeinek alapos értékelése, elsősorban olyan szakemberek által, akik rendszeresen vizsgálnak sportolókat.

Sportkardiológia
Sportkardiológia

Mire számíthatsz, ha sportkardiológiai vizsgálatra jössz?

Sportkardiológia mérések

A sportolók vizsgálata során a nyugalmi méréseknek és azok pontos értékelésének alapvető szerepe van. Ezek: 12-elvezetéses EKG vizsgálat, szívultrahang vizsgálat, brachialis vérnyomás mérése a magasvérnyomás betegség kiszűrésére.

Tartósabb követéses vizsgálatokra ugyancsak szükség lehet: 24-órás Holter-EKG, 24 órás ABPM. Bizonyos esetekben a sportoló betegségének megítélése céljából terheléses EKG vizsgálatot végzünk futószalagon. A terheléses tesztet azonban sportolóknál a teljesítmény felmérése céljából is elvégezhetjük, hiszen ez ad objektív képet a sportoló aktuális edzettségi állapotáról. Erről egy másik oldalon, a sportoló teljesítmény-diagnosztikai terheléses vizsgálatoknál írunk bővebben.

További szolgáltatásaink

Más vizsgálatra lenne szükséged?

Kardiológia

Kardiológia

Panaszos pácienseink célzott szívvizsgálatait végezzük és terápiát állítunk be.

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálatok

Panaszmentes pácienseink betegség-rizikójának felmérését végezzük.

Teljesítménydiagnosztika

Teljesítmény diagnosztika

Aktuális sportteljesítmény mérését végezzük és összehasonlítjuk az adott sportág elvárható értékeivel.

Bejelentkezés sportkardiológiára​

Tisztelt Páciensünk! Kérjük, hogy az orvosi vizsgálatok hatékonyabbá tétele céljából, ha lehetőséged van rá, akkor az alábbi kérdőívet (Anamnézis lap) töltsd ki és hozd magaddal a klinikára. Köszönjük.  

Anamnézis lap