Kardiológiai blog

Influenza és a szívbetegség

Vírusos betegségek, így az influenzás megbetegedés összefüggést mutatnak a heveny szív- és érrendszeri betegségek megjelenésével.
Influenza és a szívbetegség

Vírusos betegségek, így az influenzás megbetegedés összefüggést mutatnak a heveny szív- és érrendszeri betegségek megjelenésével. Influenza időszakban a felső légúti fertőzés jeleit mutató egyénekben négyszeres a szívinfarktus és a stroke kockázata, mint az egészséges személyekben. Az influenzás tünetek megjelenésének első három napján a legmagasabb a szívinfarktus és a stroke kockázata. Újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy influenza védőoltás védelmet nyújthat a súlyos szövődmények kialakulása ellen.

Az influenza védőoltás különösen hatékony szívelégtelenségben szenvedő, csökkent bal kamrafunkcióval rendelkező betegekben. Az akut fertőzés ugyanis az addig gyógyszerek mellett stabil keringés állapotot jelentősen leronthatja és heveny szívelégtelenséget válthat ki, fulladással, szívdobogás érzéssel, súlyosabb esetben akár szívhalállal. Az influenza elleni védőoltás tehát előnyös, különösen ajánlott olyan betegek számára, akinek már volt szívinfarktusuk, agyvérzésük, vagy szívelégtelenségben szenvednek. Természetesen az oltást tervezetten javasolt beadni, az influenza szezon előtt.