Kardiológiai blog

Grapefruit és a hirtelen szívhalál

A gyümölcs fogyasztását a magas antioxidáns (flavonoid) tartalom miatt javasolják, elsősorban a daganatos betegségek megelőzésére.
Grapefruit és a hirtelen szívhalál

A gyümölcs fogyasztását a magas antioxidáns (flavonoid) tartalom miatt javasolják, elsősorban a daganatos betegségek megelőzésére. Az utóbbi években viszont több adat is napvilágot látott a grapefruit juice hirtelen szívhalál kockázatot növelő hatásáról. A benne lévő flavonoid, a naringenin ugyanis a vizsgálatok alapján megváltoztatja a nyugalmi EKG-t. Ez a hatás heveny módon jelentkezik, vagyis például egy liter frissen facsart grapefuitlé megivása után azonnal változik az EKG, ami arra utal, hogy nőhet a hirtelen szívhalál kockázat.

Az EKG-n lévő, úgynevezett korrigált QT intervallumot, aminek a megnyúlását okozza a gyümölcs, a hirtelen halál kockázatának megítélésére használjuk a kardiológiai gyakorlatban. Különösen veszélyes lehet ez olyan betegekre, akiknek volt már szívinfarktusuk, vagy különféle szívizom betegségekben (szívelégtelenségben) szenvednek. A grapefruit egyébként emeli bizonyos gyógyszerek, például a koleszterin szint csökkentők vérszintjét. Összességében tehát a grapefruit, vagy annak kivonatai nem szívbeteg egyénekben fogyaszthatóak és egészségesek. Azok számára azonban, akik szívinfarktuson estek át, vagy szívelégtelenségben szenvednek, a rendszeres fogyasztás, vagy egyszerre nagyobb mennyiség (liter) megivása veszélyes lehet, hiszen rosszindulatú ritmuszavart, vagy akár hirtelen szívhalált okozhat.

Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus

Várjuk szeretettel rendelőnkben: www.sportkardiologia.hu