Kardiológiai blog

E-cigaretta: jó, vagy rossz?

Az elektomos cigaretta elterjedésének az elmúlt években az elsődleges motorja az, hogy egyrészt kevéssé ártalmas a hagyományos cigarettához képest, másrészt pedig segítséget nyújt a dohányzásról való leszokáshoz.
E-cigaretta: jó, vagy rossz?

Az elektomos cigaretta elterjedésének az elmúlt években az elsődleges motorja az, hogy egyrészt kevéssé ártalmas a hagyományos cigarettához képest, másrészt pedig segítséget nyújt a dohányzásról való leszokáshoz. Az e-cigaretta felhasználás során kifújt gőz a következőket tartalmaz vizet, nikotint, propylene glycolt, glycerint és ízesítőket. Ezek egy része nyálkahártya szárazságot, száraz köhögést okozhat a felhasználókban és a környezetükben lévőkön egyaránt. A nikotin akut belégzése szédelgést, esetleg hányinger-hányást válthat ki.

A vizsgálatok azonban a hagyományos cigarettákkal ellentétben a felhasználókban nem mutattak ki egyértelmű tüdő, vagy szív károsító hatást, habár egyelőre kevés adat áll rendelkezésre. A fő probléma és a legnagyobb veszélyforrás maga az utántöltő patron. A patronban lévő folyadék ugyanis nagy koncentrációban tartalmaz nikotint (15-87 mg/ml között). Az amerikai hatóságok azt tapasztalták, hogy egy konkrét típuson belül is nagy, akár kétszeres eltérések lehetnek. A magas nikotin tartalmú folyadékkal való közvetlen érintkezés komoly bőr irritációt okoz, valamint a bőrön keresztül felszívódik és nikotin mérgezést okozhat. Sajnos volt néhány eset, ahol vénába fecskendezve öngyilkosságot is követtek el vele. A viszonylag kevés adat ellenére elmondható, hogy az e-cigaretta megfelelő felhasználás esetén alapvetően biztonságos, lényegesen kevesebb toxikus anyagot bocsát ki, mint a hagyományos cigaretta. Az újra töltés során azonban a patronnal fokozottan vigyázzunk!!