Kardiológiai blog

Gyakoribb a szívelégtelenség, mint gondolnánk

Gyakoribb a szívelégtelenség, mint gondolnánk

A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem tudja megfelelően ellátni a vérkeringés pumpafunkcióját. Azt gondolhatnánk, hogy ez a kórkép csak a nagyon súlyos állapotú betegekre jellemző. A valóság azonban az, hogy a szívelégtelenség nagyon gyakoribb kórkép, a 65 éves kor feletti személyek kórházi kezelésének leggyakoribb oka. Van olyan ismerőse, akinek a magas vérnyomás, vagy a vércukor gyógyszerei mellett időnként vízhajtóra is szüksége van?

Ő valószínűleg szívelégtelenségben szenved. A szív egyrészt kipumpálja a vért a szervezetbe, másrészt pedig „beszívja” a vénás vért, ezzel tartja fenn a keringést. Mindkét funkció elromolhat külön-külön is. Amennyiben a vért kipumpálási funkció romlik el, akkor általában gyengeség, megszédülések, és az alacsony vérnyomás tünetei képezik a fő tüneteket, amennyiben pedig a vér „beszívási” funkció romlik el, akkor a vénás pangásra jellemző tünetek: fulladás, vagy lábdagadás és egyéb bőr alatti „vizesedés” jelenik meg.

Ezen tünetek esetében feltétlenül javasolt kardiológiai kivizsgálás, hiszen a szívelégtelenség okai gyakran kezelhetőek: koszorúsér betegség, vagy olyan szívizombetegség, ami speciális gyógyszeres, vagy egyéb „eszközös” kezelést igényel. A tünetek romlása pedig összefügg az egyéb rizikófaktorokkal: pl. magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, veseelégtelenség. Nagyon fontos tehát, hogy a szívelégtelenségre jellemző tünetekkel időben forduljunk szakorvoshoz, mert azzal megelőzhetjük a nagyobb bajt.