Kardiológiai blog

Alkohol: jó, vagy rossz a szívnek?

A kérdés provokatívnak tűnik, hiszen a legtöbbünknek van kedvenc itala, amit szívesen fogyasztunk. Az alkoholnak a szív szempontjából is van azonnali és tartós hatása. Az azonnali hatás főleg ritmuszavar kialakulását jelentheti.
Alkohol: jó, vagy rossz a szívnek?

A kérdés provokatívnak tűnik, hiszen a legtöbbünknek van kedvenc itala, amit szívesen fogyasztunk. Az alkoholnak a szív szempontjából is van azonnali és tartós hatása. Az azonnali hatás főleg ritmuszavar kialakulását jelentheti.

Nagy vizsgálatok egyértelmű összefüggést igazoltak a pitvarfibrilláció és az előzőleg elfogyasztott alkohol mennyisége között, kb. 40 gramm fogyasztása (4dl bor) már növeli a ritmuszavar rizikót, főként a kora reggeli órákban. A pitvarfibrilláció persze nem halálos betegség, de lehetnek súlyos és tartós következményei (pl. stroke). Mi a helyzet a veszélyesebb kamrai ritmuszavarokkal? A vizsgálatok azt igazolják, hogy kisebb mennyiségben (kb. heti 60 gramm-ig = 6dl bor) az alkohol véd a rosszindulatú ritmuszavarok ellen.

Nagyobb mennyiségű napi fogyasztás esetén (napi 30 gramm, vagyis 3 dl bor felett) viszont kamrai tachycardiát, kamrafibrillációt okozhat, ami hirtelen szívhalálhoz vezet. Nagy mennyiségű, tartós alkoholfogyasztás esetén a szívfunkció is csökkenhet, úgynevezett dilatált szívizombetegség alakulhat ki. A lényeg tehát az, hogy célozzuk be a megfelelő mennyiséget és naponta 30 gramm alkohol alatt maradjunk! Egészségünkre!