Kardiológiai blog

Defibrillátor az „utcán”: gyakorlatban, vagy csak elméletben ment életet?

A hirtelen szívhalál mindig váratlan esemény. A beteg környezetében ekkor természetesen nem újraélesztésben jártas szakemberek, hanem a legtöbb esetben laikusok vannak.
Defibrillátor az „utcán”: gyakorlatban, vagy csak elméletben ment életet?

A hirtelen szívhalál mindig váratlan esemény. A beteg környezetében ekkor természetesen nem újraélesztésben jártas szakemberek, hanem a legtöbb esetben laikusok vannak. Ezért fontos, hogy valamennyien helyesen cselekedjünk egy ilyen tragédia kapcsán. NE essünk pánikba és hívjuk a mentőket! Ez az első dolog, amivel a környezetben állók hasznossá tehetik magukat. Addig azonban meg kell kezdeni az újraélesztést is, amiben a legfontosabb a mellkas hatékony nyomása-felengedése (100/perc tempóval).

Sok nyilvános helyen elérhető a defibrillátor, ami megfelelő használat esetén ekkor életmentő. Fontos tudni, hogy halált okozó ritmuszavarok esetén a sikeres defibrillálás esélye percenként kb. 10%-kal csökken. Minél hamarabb kell tehát defibrillálni a beteget, ekkor minden másodperc számít! A nyilvános helyeken lévő defibrillátorok magyar nyelven, egyértelmű utasításokat adnak a használónak és csak akkor fognak elektromos sokkot leadni, ha szükséges.

Ne féljünk tehát használni a készüléket, a segítségével valódi életmentők lehetünk.