Kardiológiai blog

Jogosítványt hosszabbíthat-e a szívbeteg?

A napokban szigorít a kormány a jogosítvány megszerzés és hosszabbítás egészségügyi feltételein. Kardiológiai betegségek esetén különösen fontosak a változások.
Jogosítványt hosszabbíthat-e a szívbeteg?

A napokban szigorít a kormány a jogosítvány megszerzés és hosszabbítás egészségügyi feltételein. Kardiológiai betegségek esetén különösen fontosak a változások. A nem hivatásos vezetői engedély esetén a lényeg az, hogy bizonyos szívbetegségek esetén szoros kardiológiai kontrollt ír elő a jogszabály, vagyis a betegre és az orvosára is nagyobb felelősség hárul. Beültetett defibrillátorral és pacemakerrel rendelkező betegek esetében, valamint tüneteket okozó ritmuszavarban és súlyos fokú szívelégtelenségben szenvedő, valamint szívinfarktuson, vagy szív-koszorúsér műtéten átesett betegek esetében rendszeres kardiológiai kontroll vizsgálat szükséges a vezetői engedély megadásához. Ezen betegségek esetén a hivatásos jogosítvány nem adható meg!

A változások indokoltak, hiszen a járművezetés nem egyéni, hanem közös felelősségünk. Amennyiben az ebben szenvedő betegek nincsenek szoros szakorvosi kontroll alatt, akkor valóban bekövetkezhet hirtelen állapotromlás, ami eszméletvesztéshez, vagy hirtelen fellépő fulladáshoz, vagy hirtelen szívhalálhoz vezet. A közúti közlekedésben pedig ezek a rosszullétek a vétlen emberek tragédiájához vezethetnek. Vigyázzunk magunkra és egymásra is!