Kardiológiai blog

Melyik édesség jó a szívnek? A csoki?

Általánosan elfogadott az, hogy a sok édesség evése rossz fogakat és elhízást okoz. Ez növeli a szívbetegség kockázatát.
Melyik édesség jó a szívnek? A csoki?

Általánosan elfogadott az, hogy a sok édesség evése rossz fogakat és elhízást okoz. Ez növeli a szívbetegség kockázatát. Érdekes eredmények láttak viszont napvilágot a csoki evésével kapcsolatban, ami a legújabb kutatások eredményei alapján már közel sem annyira egészségtelen. Sőt! Korábban a fekete csokiról, majd újabb vizsgálatok a tejcsokiról is azt valószínűsítik, hogy kifejezetten csökkentheti a szívinfarktus és a szívhalál kockázatát.

Persze itt is lényeges a mennyiség: kb. napi 90 gramm alatt maradjunk. Arról viszont minden vizsgálat beszámol, hogy a leginkább hasznos és egészséges csokik a magas kakaótartalmúak (70%, vagy annál is magasabbak). Az olcsó, alacsony kakaótartalmú kommersz csokik viszont inkább csak elhízást okoznak és nem egészségesek.

Jó hír tehát a csokit szeretőknek, hogy az nem csak finom, de egészséges is. A figyelmeztetés nekik is szól: minőségi csokit együnk, de csak mértékkel!