Kardiológiai blog

Milyen a jó vérnyomás?

Ez a kérdés gyakran hangzik el, és az elmúlt hónapban a médiában ismét felkaptak egy hírt, hogy változtak a magas vérnyomás kezelésének határértékei. Az igazság az, hogy a normál vérnyomás felső értékét több szempont is befolyásolja, egyénre szabja.
Milyen a jó vérnyomás?

Ez a kérdés gyakran hangzik el, és az elmúlt hónapban a médiában ismét felkaptak egy hírt, hogy változtak a magas vérnyomás kezelésének határértékei. Az igazság az, hogy a normál vérnyomás felső értékét több szempont is befolyásolja, egyénre szabja. Általánosan elfogadott, hogy 18-60 éves kor között, egyéb rizikófaktorral nem rendelkező személyekben a nyugalmi vérnyomás normál értéke 140/90 Hgmm alatti legyen.

Gyermekek és serdülők esetében a normál vérnyomás felső határa alacsonyabb, amit a gyermek neme, kora és testmagassága határoz meg. Felnőttekben az egyéb rizikót jelentő betegségek (korábbi stroke, vagy szívinfarktus, vesebetegség, cukorbetegség) jelenléte esetén szintén alacsonyabbak a vérnyomás felső normál értékei. Egyébként egészséges idősek (80 év felettiek) esetében a 150/90 Hgmm-es maximális vérnyomás az európai orvosi szabályok alapján jelenleg elfogadott, de bizonyos ajánlások már 60 éves kor felett is megengednek magasabb normál felső értéket.

Nagyon fontos tehát, hogy mérjük a vérnyomásunkat és magasabb értékek észlelése esetén beszéljünk a kezelőorvosunkkal!