Kardiológiai blog

Együnk vasat?

A vas a szervezet létfontosságú nyomeleme. Nem csak számos enzim működéséhez szükséges, hanem a hemoglobin alkotóelemeként a szervezetben történő oxigénszállításban is elengedhetetlen. A vegyes napi étkezéssel alapvetően elegendő mennyiséghez tudunk jutni, de vannak olyan helyzetek, személyek, amikor és akik fokozottan vannak kitéve a vas hiányának.
Együnk vasat?

A vas a szervezet létfontosságú nyomeleme. Nem csak számos enzim működéséhez szükséges, hanem a hemoglobin alkotóelemeként a szervezetben történő oxigénszállításban is elengedhetetlen. A vegyes napi étkezéssel alapvetően elegendő mennyiséghez tudunk jutni, de vannak olyan helyzetek, személyek, amikor és akik fokozottan vannak kitéve a vas hiányának. Melyek ezek? Az elégtelen bevitel kialakulhat a vegetáriánus étrend (mivel a vas egyik fő forrása a húsok), felszívódási zavar (pl. glutén enteropátia), fokozott vérzés (pl. menstruáció), megnőtt szükséglet (pl. terhesség), vagy daganatos betegségek miatt. Akkor gondoljunk vashiányra, ha a gyengeség érzés, esetleg szívdobogás érzés, vagy gyakori fejfájás mellett száraz bőr alakul ki, hullik a hajunk, vagy látványosan berepedezik a körmünk.

Ha laborvizsgálattal igazolódik a vas hiánya, akkor szedhetünk vastartalmú tablettákat, de a legjobb, ha előnyben részesítjük a sok vasat tartalmazó ételeket. Magas vastartalmuk van az állati (főként négylábú) eredetű ételeknek, pl. a májnak és a húsoknak, de jó vasforrás a tojás és a kagyló is.

Ugyancsak sok vasat tartalmaznak bizonyos hüvelyes zöldségek, pl. a szójabab, bab, lencse, sárgaborsó, vagy a petrezselyem, a spenót és a sóska. Bizonyos olajos magvak, mint a mák, a pisztácia, vagy a mandula ugyancsak sok vasat tartalmaz, de bizonyos gyümölcsételek is jó vasforrások, így a ribizli és a mazsola is. Az utóbbi időben igazolták azt, hogy a C-vitamin fogyasztás javítja a vas felszívódását, tehát együttes fogyasztásuk kifejezetten hatásos. A legfontosabb tanács, hogy lehetőleg táplálkozzunk vegyesen és -különösen akkor, ha veszélyeztettek vagyunk- figyeljünk a vashiány tüneteire és gondoljunk rá, ha baj van.

Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus

Várjuk szeretettel rendelőnkben: www.sportkardiologia.hu