Kardiológiai blog

Cékla, a nagy durranás

A cékla, vagy céklalé fogyasztásának előnyös hatásai régóta ismertek, az utóbbi évtizedekben viszont számos korábbi megfigyelés klinikai hátterét is igazolták. A céklát használják székrekedés kezelésére is, azonban a benne lévő rengeteg nyomelem (pl. kálium, kálcium) és vitamin (pl. B1, B2, B6, C) miatt kifejezetten ajánlják állapotos hölgyeknek a fejlődő magzat fejlődési rendellenességeinek kivédésére (pl. nyitott gerinc megelőzése).
Cékla, a nagy durranás

A cékla, vagy céklalé fogyasztásának előnyös hatásai régóta ismertek, az utóbbi évtizedekben viszont számos korábbi megfigyelés klinikai hátterét is igazolták. A céklát használják székrekedés kezelésére is, azonban a benne lévő rengeteg nyomelem (pl. kálium, kálcium) és vitamin (pl. B1, B2, B6, C) miatt kifejezetten ajánlják állapotos hölgyeknek a fejlődő magzat fejlődési rendellenességeinek kivédésére (pl. nyitott gerinc megelőzése). De ez még csak a kezdet. A zöldség kifejezetten antioxidáns hatással bír, ami miatt daganatellenes hatását is leírták.

A céklában lévő nitrogén monoxid molekula egyébként értágító hatással bír, ami miatt fogyasztás hatással lehet a vérnyomásra is, csökkentheti azt. Itt nagyon fontos viszont megjegyezni, hogy a vérnyomás kezelésénél elsősorban az orvos véleményére hagyatkozzunk, hiszen a cékla fogyasztása csak javíthat a helyzeten, de nem önmagában nem oldja meg a problémát. Ugyancsak a nitrogén monoxid felelős a cékla sportolói teljesítményt fokozó hatásáért, az ugyanis jelentős mértékben javítja az izmok vérellátását. Egy tanulmányban kerékpáros sportolók 500 ml céklalevet ittak a verseny előtt 2.5 órával, ami közel 3 százalékkal javította a rövid és középtávú részidejüket.

De mi a helyzet a főtt céklával? A meglepő válasz az, hogy ennek is van teljesítményt javító hatása. Kb. 200g (két közepes méretű cékla) fogyasztása 5 km-es futás esetén egyértelműen javította a futási időt. A céklával tehát az a helyzet, hogy nyersen és főve is előnyös, betegségek megelőzésére és teljesítmény fokozására egyaránt. Egészségünkre!

Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus

Várjuk szeretettel rendelőnkben: www.sportkardiologia.hu