Kardiológiai blog

A kávé: jó, vagy rossz?

Az elmúlt évtizedekben a kávét elsősorban a "rossz oldalra" sorolták a szakemberek is. Az ok: emeli a pulzust és emelheti a vérnyomást. Önmagában a kávé és azon belül a koffein szív- és érrendszeri rizikót fokozó hatását azonban soha nem sikerült bizonyítani!
A kávé: jó, vagy rossz?

Az elmúlt évtizedekben a kávét elsősorban a „rossz oldalra” sorolták a szakemberek is. Az ok: emeli a pulzust és emelheti a vérnyomást. Önmagában a kávé és azon belül a koffein szív- és érrendszeri rizikót fokozó hatását azonban soha nem sikerült bizonyítani!

Egy nagy, összehasonlító vizsgálat most arra derített fényt, hogy a koffein napi fogyasztása valójában számos betegség rizikóját CSÖKKENTI! Ezek: Parkinson betegség, cukorbetegség (2-es típus), májbetegségek, májrák, depresszió. Nagy mennyiségben (napi 3, vagy több csésze eszpresszó) emelheti a koleszterin szintet.

Nagyon fontos viszont elmondani, hogy a nagy mennyiségben kávét fogyasztók egyéb káros szenvedélyei (dohányzás, mozgáshiány) viszont egyértelműen növelhetik a szív-rizikót. Javasolom tehát, hogy a cigizés helyett mozogjanak és bátran igyanak meg napi 2 csésze kávét!